OrangeAngels

Orange Angels 3×3

In 3x3 Basketball, Streetball Masters by Floris

De Orange Angels 3×3 zullen de komende zomer intensief gaan samenwerken met de Orange Angels 5-tegen-5. Lees hier meer over de visie van bondscoaches de Wit en Salem.

De Orange Angels in de zaal en in het 3×3 basketball trekken de komende zomer samen op. De bondscoaches Remy de Wit (5-tegen-5) en Hakim Salem (3×3) gaan intensief samen werken en de programma’s van hun nationale selecties zoveel mogelijk integreren. ‘3×3 en vijf tegen vijf gaan hand in hand, dat is onze visie’.

Wat staat er komende zomer allemaal te gebeuren voor de Orange Angels?

Salem: “Het wordt een drukke zomer. We beginnen eerst met de EK-kwalificatie 3×3 in Amsterdam begin juli, waar we bij de eerste vier moeten eindigen. Dat wordt een zware opgave, want er komen goede landen naar Amsterdam. Gelukkig kunnen we beschikken over de speelsters die in de buitenlandse competitie actief zijn.”

De Wit: “We gaan veel aandacht geven aan de verdere individuele ontwikkeling van de speelsters van de nationale teams. Door de veranderingen op de interlandkalender kom je voor de Angels in de zaal veel meer in het Amerikaanse ‘off-season’ idee terecht. Dit willen we dan ook optimaal benutten en aandacht geven aan die zaken die voor elke individuele speelster van belang zijn. Dit zal in samenspraak gaan met de club van de betreffende speelster, waarbij onze ervaringen van afgelopen jaar op een internationaal niveau een belangrijke rol spelen.”

Salem: “De Orange Angels 3×3 zijn op basis van onze hoge ranking al geplaatst voor het WK in China in oktober. De Nederlandse vrouwen staan momenteel eerste op de wereldranglijst, wat mede te danken is aan de NBB die erg actief is in het 3×3 basketball met de Streetball Masters Tour in de zomer en winter. We willen onze hoge ranking verdedigen, vandaar dat 3×3 en 5×5 samen zullen optrekken om het basketball op een hoger plan te brengen. De trainingen zullen deze zomer in het teken staan van de individuele programma’s met de nadruk op 3×3. We willen stappen maken in de ontwikkeling van onze vrouwen en de technische staf ziet 3×3 als een ideale manier omde speelsters individueel beter te maken.”

Hoe gaan jullie samen optrekken met jullie Orange Angels-selecties?

De Wit: “We gaan dit integreren in het individuele programma. En kunnen op deze manier veel trainen, de belangrijkste toernooien spelen en alles samen laten optrekken.”

Salem: “De zomer staat in het teken van individueel beter worden en daarom krijgt iedere speelster een programma op maat. Daar past het 3×3, waarbij one-on-one heel belangrijk is, goed in. Het wordt een mooie combinatie en ik denk dat beide trajecten elkaar kunnen versterken. Wij hebben bij het maken van het zomerprogramma beide trajecten zo goed mogelijk op elkaar afgestemd. 3×3 en 5×5 gaan hand in hand, dat is onze visie.”

Zijn er speelsters die voor beide programma’s in aanmerking komen?

Salem: “Ik sluit dat absoluut niet uit. We zullen alleen wel per speelster kijken waar op dat moment behoefte aan is. Het zomerprogramma wordt maatwerk, maar het lijkt me logisch dat aantal speelsters voor beide programma’s in aanmerking zal komen.”

Wat kunnen speelsters in de zaal leren van 3×3 en andersom?

De Wit: “De basis van het spel is in beide disciplines hetzelfde, maar bij 3×3 kan er meer fundamenteel worden gespeeld, terwijl bij 5-tegen-5 de tactiek weer belangrijker is. We zullen de programma’s dus mixen voor een gezonde balans van ontwikkeling op genoemde gebieden.”

Salem: “In 3×3 draait het in de aanval en verdediging om one-on-one. Bovendien is het fysieke en bij het ‘finishen’ vaak contact. Andersom zullen de 3×3 Angels van de 5-tegen-5 speelsters leren om ons systeem goed uit te voeren, ondanks dat het nu maar om drie speelsters gaat. De spacing op het veld is anders, maar de principes blijven hetzelfde. Ik ben vooral benieuwd naar de synergie die beide trajecten kunnen bewerkstelligen. Het is als het ware een nieuw begin en pas na deze drie 3×3 windows – EK-kwalificatie, EK en WK – kunnen we de balans opmaken op weg naar de zomer van 2017. Ik vind dat we op de juiste weg zijn om vrouwenbasketball op een hoger plan te tillen door deze samenwerking.”