profielfotoofficieelBrianBenjamin

Brian Benjamin nieuwe bondscoach Mannen 3×3

In SBG by Floris

Brian Benjamin nieuwe bondscoach Mannen 3×3

De Nederlandse Basketball Bond heeft Brian Benjamin aangesteld als de nieuwe bondscoach bij de mannen in het 3×3 basketball. Benjamin is de opvolger van Peter van Paassen, die deze functie de afgelopen twee jaar heeft vervuld. Aangezien sportkoepel NOC*NSF 3×3 basketball onlangs heeft erkend als topsportonderdeel, krijgt hij de taak om bij de 3×3 Mannen te zorgen voor een stabiele basis richting de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, waar 3×3 mogelijk op het programma staat.

Brian Benjamin (42) heeft als speler in de Nederlandse eredivisie gespeeld in onder andere Amsterdam, Den Helder en Haarlem. Coachervaring deed hij op in eredivisie bij de vrouwen in Landsmeer en bij het Nederlands vrouwenteam U16.

Esther Wender, technisch directeur bij de NBB, is blij met de aanstelling van Benjamin. “Samen met hem gaan we de komende jaren een stevig fundament neerleggen voor het 3×3 basketball bij de mannen, om de hoge positie die we nu op de FIBA 3×3 Ranking hebben, vast te houden en uit te bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat zijn vermogen om structuur aan te brengen in deze complexe discipline ons enorm gaat helpen om de olympische ambitie in 3×3 vorm te geven.”

Brian Benjamin heeft zich de laatste jaren achter de schermen flink ingezet om 3×3 basketball op breedtesportniveau op pleintjes en op scholen te stimuleren. Hij vindt zichzelf nu klaar om topsport en breedtesport aan elkaar te verbinden. “Ik vind het een eer om bondscoach te zijn van het Nederlands mannenteam. 3X3 is een dynamische, moderne sport die heel goed past in deze tijd en een enorme potentie heeft. Nederland staat er op dit moment goed voor met de vijfde plek op de FIBA 3×3 wereldranglijst bij de mannen. Mijn kennis en ervaring als speler en coach en mijn zakelijk netwerk wil ik graag inzetten om de 3×3 Mannen naar een nog hoger niveau te tillen. In 2016 gaan we beginnen met het EK-traject en het WK, met als ultieme doel deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo.”

Benjamins eerste opdracht is het EK-kwalificatietoernooi dat op 1 en 2 juli in Amsterdam wordt gehouden. Nederland gaat zich daar proberen te plaatsen voor het EK, dat in september plaatsvindt. Later dit jaar wacht nog het WK 3×3 Senioren, dat van 11 t/m 15 oktober in de Chinese stad Guangzhou zal worden georganiseerd.

Met de aanstelling van Benjamin is de 3×3 staf bij de mannen nu compleet. Eerder al waren Frank Vermeulen en Ronald van der Geest aangesteld als de Mannen U18 bondscoaches.  Zij hebben vorig jaar al een start gemaakt met de Mannen U18 selectie en zijn nu druk bezig met de voorbereiding op het WK 3×3 U18.  Dat vindt van 1 t/m 5 juni plaats in Astana (Kazachstan). Maar eerst zal Nederland zal zich via het EK-kwalificatietoernooi op 16 en 17 juli proberen te plaatsen voor het EK U18 dat in september in Debrecen (Hongarije) wordt gehouden.